1. Wat is een reisverzekering?
2. Is een reisverzekering verplicht?
3. Is een reisverzekering noodzakelijk?
4. Wat kost een reisverzekering?
5. Geldt er een eigen risico in de reisverzekering?
6. Welke soorten reisverzekeringen zijn er?
7. Wat is het verschil tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering?
8. Wat valt er onder de dekking van een reisverzekering?
9. In welke landen geldt de reisverzekering?
10. Ik ga buiten Europa op vakantie. Moet ik kiezen voor de werelddekking?
11. Ik blijf meerdere maanden in het buitenland. Ben ik verzekerd?
12. Ik neem geen contant geld mee. Heb ik een reisverzekering nodig?
13. Is mijn laptop meeverzekerd in de reisverzekering?
14. Corona en de geldigheid van je reisverzekering?

1. Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering dekt de schade die je onverwacht oploopt tijdens een reis. Met een reisverzekering krijg je hulp en advies bij problemen tijdens je vakantie en de reisverzekeraar vergoedt de kosten bij calamiteiten. Je moet bijvoorbeeld met spoed terug naar Nederland of je moet juist langer op je vakantiebestemming blijven. Het bekendste onderdeel van de reisverzekering is de vergoeding bij diefstal van de bagage.

2. Is een reisverzekering verplicht?

Nee, een reisverzekering is niet verplicht. Met een reisverzekering kun je voorkomen dat je hoge, onvoorziene kosten tijdens je vakantie in het buitenland zelf moet betalen. Bij een reisverzekering krijg je ook een alarmnummer voor het inschakelen van hulp als bijkomend voordeel.

3. Is een reisverzekering noodzakelijk?

Ja, een reisverzekering is noodzakelijk. Je krijgt hulp bij noodsituaties tijdens de vakantie, zoals diefstal, het kwijtraken van je spullen en een medisch ongeval. Niet alleen financieel: je kunt het alarmnummer van jouw reisverzekeraar ook bellen voor hulp en advies tijdens jouw verblijf.

4. Wat kost een reisverzekering?

De hoogte van de premie hangt af van het aantal vakantiedagen, de aanvullende dekkingen en de omvang van het reisgezelschap. Een kortlopende reisverzekering voor een vakantie met het gezin binnen Europa van 14 dagen kost ongeveer € 70. Kiezen voor een doorlopende reisverzekering is vaak goedkoper, want hetzelfde gezin kan deze verzekering afsluiten voor ongeveer € 25 per jaar.

5. Geldt er een eigen risico in de reisverzekering?

Sommige verzekeraars hanteren een standaard eigen risico zonder keuze om dit aan te passen. Bij de meeste reisverzekeraars kun je zelf een keuze maken. Een reisverzekering met een eigen risico kan goedkoper zijn maar dit hoeft natuurlijk niet. Door het vergelijken van reisverzekeringen en daarbij je voorkeuren in te stellen zie je snel welke reisverzekeringen met of zonder eigen risico het voordeligst zijn.

6. Welke soorten reisverzekeringen zijn er?

Er is een kortlopende en doorlopende reisverzekering. De kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie. De doorlopende reisverzekering is geldig voor meerdere vakanties en weekendjes weg in het hele jaar. Verder kies je tussen Europa- en werelddekking en heb je de keuze uit aanvullende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld dekking voor geneeskundige kosten, gevaarlijke sporten, een zakenreis en wintersportdekking.

7. Wat is het verschil tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering?

Beide verzekeringen vergoeden de kosten die je maakt tijdens de vakantie door calamiteiten. Je bagage wordt bijvoorbeeld gestolen of je moet met spoed terug naar Nederland. Het verschil is dat je de kortlopende reisverzekering voor één reis afsluit in een korte periode. De doorlopende reisverzekering biedt het hele jaar dekking tijdens vakanties of weekendjes weg.

8. Wat valt er onder de dekking van een reisverzekering?

De dekking tegen onverwachte kosten tijdens een reis is het belangrijkste onderdeel van de reisverzekering. Hier valt bijvoorbeeld onder de kosten van het repatriëren na een ongeval of een ziekte, extra reiskosten en opsporingskosten bij vermissing van een reisgenoot. Standaard is meestal ook bagage meeverzekerd. Je kunt de reisverzekering uitbreiden met dekkingen als medische kosten en wintersport.

9. In welke landen geldt de reisverzekering?

De standaard reisverzekering (met Europadekking) geldt in alle Europese landen, dus ook in Nederland zelf en op eilanden zoals Madeira en de Canarische eilanden. Vakantielanden die niet bij Europa horen zijn ook gedekt. Het verschilt per reisverzekeraar welke landen dit zijn. Je kunt denken aan landen aan de Middellandse Zee, zoals Algerije, Egypte, Libanon, Libië, Marokko, Tunesië en Turkije. Met een werelddekking biedt jouw reisverzekering overal ter wereld dekking.

10. Ik ga buiten Europa op vakantie. Moet ik kiezen voor de werelddekking?

Ja, maar sommige landen buiten Europa zijn ook meeverzekerd in de Europadekking. Dit gaat bijvoorbeeld om landen rond de Middellandse Zee, zoals Marokko en Egypte. Ga je nu op vakantie binnen Europa en later in het jaar naar een bestemming buiten Europa waarvoor je werelddekking nodig hebt? Stem de reisverzekering dan af op de ruimste dekking. Een tip: je kunt de doorlopende reisverzekering hier ook nog op aanpassen zodra je de tweede reis maakt.

11. Ik blijf meerdere maanden in het buitenland. Ben ik verzekerd?

Reisverzekeraars hanteren een maximaal aantal aaneengesloten dagen waarin je verzekerd bent tijdens de vakantie, meestal tussen de 60 en 180 dagen. Voor een langer verblijf in het buitenland heb je een aparte “lang op reis verzekering” nodig en kan dat gevolgen hebben voor jouw zorgverzekering. Tijdens het vergelijken van reisverzekeringen kun je aangeven wat jouw maximale aaneengesloten reisduur is.

12. Ik neem geen contant geld mee. Heb ik een reisverzekering nodig?

Contant geld is niet de belangrijkste dekking in de reisverzekering. Je sluit de reisverzekering vooral af voor het verzekeren van je bagage en voor het vergoeden van de buitengewone en onvoorziene kosten (bijvoorbeeld extra reiskosten in verband met plotselinge ziekte van het thuisfront).

13. Is mijn laptop meeverzekerd in de reisverzekering?

Ja, bij de meeste reisverzekeraars zit de laptop in de bagagedekking, maar er kan wel een maximale vergoeding gelden of een hoog eigen risico. Onder de noemer bagage is verzekerd wat gebruikelijk is om mee te nemen op vakantie. Een laptop is geen standaard onderdeel van de vakantie-uitrusting, maar het is wel gebruikelijker geworden de afgelopen jaren.

14. Corona en de geldigheid van je reisverzekering?

Bij code geel zijn vakantiereizen mogelijk, maar moet je nog wel op de risico’s letten. Je blijft dan wel verzekerd via je reisverzekering.

Was het reisadvies op het moment van vertrek groen of geel, maar wordt dat tijdens je vakantie rood of oranje? Dan ben je verzekerd op je reisverzekering. Je wordt bijvoorbeeld ziek en er zijn daardoor extra reis- of verblijfkosten, maar ook andere normale risico’s zijn gewoon verzekerd.

Wil je door een wijziging van het reisadvies eerder naar huis? Dan is het goed om te weten dat dit niet is verzekerd met je annuleringsverzekering.

Is het reisadvies code rood of code oranje door het coronavirus? Dan heeft een land het coronavirus nog niet voldoende onder controle en worden vakantiereizen afgeraden. Ga je toch op vakantie? Dan worden de kosten vanuit de reisverzekering die met het coronavirus te maken hebben niet vergoed. Denk bijvoorbeeld aan extra reis- of verblijfkosten doordat je ziek wordt. Deze kosten zijn niet onzeker, je kon dit door het verhoogde risico verwachten.